Presentació

La Fundació FF, coincidint amb el Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica el passat 12 de maig va realitzar una subhasta d’Art Solidari a favor de la investigació d’aquestes malalties, a l’Auditori de La Pedrera (Barcelona).

A la presentació de l’acte van estar presents la sra. Carme Canela, Directora de Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Barcelona; la sra. Emília Altarriba, presidenta de la Fundació FF; el sr. Xavier Bas, subdirector general de Gestió de Públics de la Fundació Catalunya- La Pedrera i la sra. Montse Santó, promotora de la subhasta.

Al voltant de 60 artistes de diverses disciplines han donat de manera altruista les seves obres per poder subhastar i recaptar fons per a la investigació de la FM i SFC. Els quadres no subhastats estaran disponibles a la pàgina web de la subhasta.

L’acte ha tingut l’objectiu de promoure la conscienciació social de la problemàtica de la FM i la SFC en la societat; obtenir fons per col•laborar en la realització de projectes d’investigació en FM i SFC i posar de manifest la necessitat d’investigar sobre aquestes malalties i el poc finançament públic que reben.

 

Justificació

L’any 1992, l’Organització Mundial de la Salut va declarar com malalties la Fibromiàlgia (FM) i la Síndrome de Fatiga Crònica (SFC), d’acord amb tot un seguit de criteris clínics. Diverses comunitats científiques van ratificar posteriorment aquesta decisió i van establir criteris de diagnòstics.

La Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica són, doncs, dues malalties d’etiologia desconeguda, amb mecanismes desconeguts de desenvolupament, que són cròniques per la seva evolució de més de sis mesos sense que remetin, i que no tenen tractament específic, per la qual cosa només s’utilitzen tractaments pal·liatius dels símptomes.

Aquesta és la definició mèdica de les malalties. Per al malalt que les pateix són “dues malalties que causen forts dolors i cansament sense haver-hi  hagut esforç o causa que els puguin provocar, que tenen tot un seguit de símptomes i afeccions associades, que són poc reconegudes per molts estaments professionals i socials i que incideixen enormement i de forma negativa en la seva vida familiar, social, laboral …”.

La pèrdua de la salut, el caràcter dolorós i, moltes vegades, discapacitant de les malalties, la incomprensió, el poc coneixement i reconeixement… són factors que incideixen de forma preeminent en la pèrdua de qualitat de vida del malalt, també en la seva vida familiar, social i laboral.

Per contra, hi ha una clara mancança de finançament per a investigació sobre les dues malalties, podent afirmar que en aquest aspecte, també són considerades de segona categoria.

Aquesta és la raó principal de la iniciativa: recaptar fons per ajudar als investigadors que, malgrat les dificultats, dediquen part del seu temps a investigar, així com fomentar noves investigacions i, al mateix temps, aprofitar per conscienciar la societat envers aquesta problemàtica. A la vegada, l’acte també pretén posar de manifest la necessitat de fomentar la investigació sobre aquestes malalties i la poca financiació que reben.